Alle veelgestelde vragen op een rij

Staat uw vraag er niet bij? Stel deze via het contactformulier

FertilityCare-cursus

FertilityCare is een cursus voor vrouwen of stellen die meer over de vrouwelijke vruchtbaarheid willen weten.

Terwijl een man vanaf de puberteit 24/7 vruchtbaar is, wisselen bij de vrouw bij elke cyclus fases van vruchtbaarheid en onvruchtbaarheid. Ze is maar een paar dagen per maand vruchtbaar. Het paar is daarom onvruchtbaar als zij onvruchtbaar is en vruchtbaar als zij vruchtbaar is.

De meeste vrouwen kennen met name de menstruatie als een verandering tijdens hun cyclus. Het doel van FertilityCare is om vrouwen verschillende aanwijzingen van het lichaam ("biologische markers") aan te leren, en te helpen om deze te herkennen en te interpreteren. Deze biologische markers vertellen hen precies wanneer ze vruchtbaar en onvruchtbaar zijn, maar kunnen ook een indicatie geven over de kwaliteit van de cyclus en de aanwezigheid van mogelijke afwijkingen.

Deze cursus is een kans voor vrouwen om zichzelf en hun lichaam beter te leren kennen en begrijpen, alsook voor mannen om hun vrouw beter te leren kennen en begrijpen. Het stelt stellen in staat hun vruchtbaarheid als een geschenk te waarderen en samen in de hand te nemen, te leren naar elkaar te luisteren en meer van elkaar te houden.

hoe werkt de vrouwelijke cyclus eierstok

Aan het begin van elke cyclus wordt een eicel - soms twee – geselecteerd. Vervolgens rijpt de eicel binnen een follikel (eiblaasje). Deze groeiende follikel produceert hormonen, oestrogenen, die het lichaam van de vrouw voorbereiden op een mogelijke bevruchting: het baarmoederslijmvlies wordt dikker en de baarmoederhals begint baarmoederhalsslijm af te scheiden. Hoe dichter de eisprong nadert, hoe transparanter en elastischer dit slijm wordt.
 
Het baarmoederhalsslijm zorgt er niet alleen voor dat de zaadcellen kunnen bewegen en de baarmoederhals kunnen passeren, maar biedt ook voeding voor de zaadcellen zodat deze 3 tot 5 dagen kunnen overleven, in afwachting van de eisprong.
 
Als de follikel rijp is (hij heet dan "Graafse follikel"), scheurt deze en komt de eicel uit de eierstok vrij: dit is de eisprong. De eicel wordt "opgevangen" aan het uiteinde van de eileiders, waar de bevruchting plaatsvindt.
 
Na de eisprong verandert de follikel in een corpus luteum (“gele lichaam”). Deze scheidt het in de postovulatoire fase overheersende hormoon af: progesteron. Dit hormoon bereidt het lichaam van een vrouw voor op het voortzetten van een eventueel begonnen zwangerschap:

  • Het baarmoederslijmvlies begint een uiterst voedzame vloeistof te produceren voor het potentiële embryo, ter voorbereiding op de innesteling. 
  • De baarmoederhals stopt met de productie van baarmoederhalsslijm: deze wordt weer dik en werkt als een prop die de doorgang van sperma verhindert en beschermt tegen infecties van buitenaf.
Na een bevruchting begint de bevruchte eicel zich direct te ontwikkelen (celdeling), terwijl ze door de eileiders op weg is naar de baarmoederholte. Binnen een week bereikt het embryo de baarmoederholte, waar het zich innestelt: dit wordt implantatie genoemd. Dankzij de werking van progesteron is het baarmoederslijmvlies op dit moment klaar om het embryo te verwelkomen voor een reis van negen maanden.
 
Als er geen bevruchting plaatsvindt, degenereert het gele lichaam en stopt de productie van hormonen. Ongeveer twee weken na de eisprong wordt het baarmoederslijmvlies afgestoten: de menstruatie.

cyclus fasen

De lengte van de cyclus hangt meestal af van de lengte van de fase vóor de eisprong. Het is om deze reden dat het weinig zin heeft om de dagen te tellen (bijv. de methode van Knaus-Ogino). De postovulatoire fase is vrij stabiel (gemiddeld 12 tot 16 dagen).

FertilityCare leert vrouwen om "biologische markers" te observeren en te interpreteren die wijzen op fases van vruchtbaarheid en onvruchtbaarheid tijdens hun cyclus.

De belangrijkste marker is het baarmoederhalsslijm, dat op het toiletpapier zichtbaar is bij het naar toilet gaan. De kenmerken van dit baarmoederhalsslijm veranderen tijdens de cyclus. Deze veranderingen weerspiegelen nauwkeurig de veranderingen die plaatsvinden in het lichaam van een vrouw.

cyclus wiel

Aan het begin van de cyclus, na de menstruatie, ervaart een vrouw meestal een periode van droogte of afwezigheid van slijm. Na een paar dagen merkt ze dat er een afscheiding verschijnt, meestal plakkerig en ondoorzichtig: de vruchtbare periode is begonnen, de eisprong wordt voorbereid. Hoe dichter de eisprong nadert, hoe transparanter, elastischer en glijdend deze afscheiding wordt. De laatste dag van transparant, elastisch of glijdend slijm wordt de"piekdag" genoemd. Onderzoek heeft aangetoond dat deze "piekdag" een goede marker is voor de eisprong (1). Het is gemakkelijk en snel te herkennen aangezien de volgende dag een duidelijke verandering plaatsvindt: de vrouw constateert ofwel de afwezigheid van slijm, ofwel een slijm dat weer plakkerig en ondoorzichtig is.

De rest van de cyclus is over het algemeen droog.

(1) Hilgers, TW: The Medical and Surgical Practice of NaProTECHNOLOGY; Institute Press, Pope Paul VI Institut, Omaha, Nebraska, 2004

Met FertilityCare wordt elke vrouw en elk stel individueel begeleid door een gediplomeerde docente.

Met FertilityCare wordt elke vrouw en elk stel individueel begeleid door een gediplomeerde docente.
De cursus duurt een jaar en omvat een introductiesessie gevolgd door 8 een-op-een lessen, waarbij de docente ervoor zorgt dat elke vrouw vertrouwen krijgt in haar observaties en dat elk stel leert deze observaties te interpreteren om vruchtbaarheid of onvruchtbaarheid te bepalen.

De cursussen beginnen op aanvraag bij de docente. Hier vindt u een overzicht van alle docenten.

De FertilityCare cursus wordt individueel gegeven door een gediplomeerde docente.
Haar voornaamste verantwoordelijkheid is om elke vrouw en elk paar een uitstekende opleiding te geven. Zo wordt het stel in staat gesteld om de methode onafhankelijk te gebruiken, in overeenstemming met hun wens om een zwangerschap te voorkomen of te bevorderen, daarbij altijd zorgdragend voor de gynaecologische gezondheid van elke vrouw.

Maar de rol van de docente is ook om het paar te ondersteunen bij hun leerproces, om hun vragen te beantwoorden, en hen in de gelegenheid te stellen elk onderwerp dat te maken heeft met het huwelijksleven en de vruchtbaarheid met de docente te bespreken.

FertilityCare-docentes werken met stellen en vrouwen die met de meest verschillende situaties worden geconfronteerd: onvruchtbaarheid of herhaalde miskramen, gynaecologische klachten, onregelmatige cycli, post-pil, tijdens borstvoeding, rondom de overgang, etc. Ze weten dat vruchtbaarheid een geschenk is, maar ook vaak een uitdaging. Zij staan aan uw zijde om u te helpen om op de beste manier met uw vruchtbaarheid te leven.

Met FertilityCare kan elk stel nauwkeurig hun vruchtbare en onvruchtbare dagen bepalen.
Het paar kan dus elke cyclus opnieuw kiezen of het een zwangerschap wil vermijden of bevorderen. Afhankelijk van de beslissing kunnen zij op vruchtbare dagen gemeenschap hebben of zich van gemeenschap onthouden.

Omdat vruchtbare dagen zeer nauwkeurig kunnen worden bepaald, is de kans op zwangerschap met geslachtsgemeenschap alleen op onvruchtbare dagen zeer laag (vergelijkbaar met de effectiviteit van hormonale anticonceptie), terwijl een paar dat geslachtsgemeenschap heeft op een vruchtbare dag een grote kans loopt om zwanger te worden.

Effectiviteit bij het voorkomen van zwangerschap (1)

  • betrouwbaarheid van de methode: 99,5%
  • betrouwbaarheid in de praktijk: 96,8%

De methode-betrouwbaarheid wordt gedefinieerd als de efficiëntie van de methode zelf, onder "laboratoriumomstandigheden"; de betrouwbaarheid in de praktijk omvat de omstandigheden van het dagelijks leven ("vergeten", "fouten", ...)

Effectiviteit bij het bevorderen van zwangerschap (2)

Bij 76% van de normaal vruchtbare paren zal een conceptie hebben plaatsgevonden in de eerste cyclus waarin ze de vruchtbare periode hebben gebruikt.
Na drie cycli zullen 90% zwanger zijn en na 6 cycli 98%.

Het Creighton Model FertilityCare-systeem is daarom tegenwoordig een van de meest effectieve methoden voor gezinsplanning, of het nu gaat om het voorkomen of bevorderen van zwangerschap.

(1) Hilgers, TW, Stanford, JB: The Use-Effectiveness to Avoid Pregnancy of the Creighton Model NaProEducation Technology: A meta-Analysis of Prospective Trials; Journal of Reproductive Medicine 43: 495-502, June 1998
(2) Hilgers, TW, Daly, KD, Prebil, et al: Cumulative Pregnancy Rates in Patients with Apparently Normal Fertility and Fertility Focused Intercourse; Journal of Reproductive Medicine, 37: 864-866, 1992

Het FertilityCare-systeem kan efficiënt worden gebruikt

  • door elk stel dat hun vruchtbaarheid op natuurlijke wijze wil regelen, zonder gebruik te maken van chemische of mechanische anticonceptiemiddelen
  • door elke vrouw die haar vruchtbaarheid beter wil leren kennen of gynaecologische gezondheidsproblemen in de gaten wil houden (PCOS, ovariumcysten, enz.),

In alle omstandigheden van de vruchtbare levensfase:

  • bij regelmatige of onregelmatige cycli,
  • na een bevalling,
  • tijdens borstvoeding,
  • in de pre-menopauze,
  • na hormonale anticonceptie,
  • bij anovulatie,
  • bij langdurige vaginale afscheidingen...

Dankzij de ruim 50 jaar ervaring en de individuele begeleiding is FertilityCare™ flexibel aanpasbaar aan iedere situatie en zo toepasbaar op elk stel / iedere vrouw.

Het stel is de gezamenlijke gebruiker van de methode en heeft “de hoofdrol” in het gebruik. Hoewel het de verantwoordelijkheid van de vrouw is om haar observaties nauwkeurig te doen, is de betrokkenheid van de man van groot belang voor het gezamenlijk toepassen en het succes van de methode.

Bovendien is het FertilityCare-systeem uitermate nuttig voor stellen die te maken hebben met gynaecologische problemen, onvruchtbaarheid of miskramen.
De biologische markers die tijdens de observaties zijn vastgesteld, kunnen inderdaad zeer nuttig zijn voor het identificeren van mogelijke afwijkingen. Het echtpaar kan dan een beroep doen op de medische behandeling die aangepast is aan het natuurlijke beloop van de vrouwelijke cyclus.

 

 

Terug

Stel een vraag

© 2022 FertilityCare

Selecteer de taal